< powrót do listy

Sery a odchudzanie

Czy można schudnąć jedząc ser żółty? Odpowiedź pewnie Cię zaskoczy - można! 

W radio coraz częściej pojawiają się reklamy środków na odchudzanie, to nie ubłagany znak, że zbliża się czas wakacji. Właśnie wybrzmiewa ostatni dzwonek dla tych, którzy chcą dobrze prezentować się na plaży. Wiele osób w tym czasie ma zamiar zrezygnować z niektórych produktów spożywczych, byle tylko szybko uzyskać wymarzoną figurę. Na jednym z pierwszych miejsc listy zakazanych produktów znajdują się sery żółte. Czy słusznie? 

Francuzki jedzą, a nie tyją

Francuzki słyną ze swojej nienagannej figury zachowywanej na lata, jak również z wielkiej miłości do serów. Na pozór może się to wydawać sprzecznością, a jednak tłuszcz, w który bogaty jest ser żółty, wcale nie musi stać się powodem nadmiernej masy ciała.

Coraz więcej pojawia się badań, które sugerują, że dieta bogata w tłuszcze o niskiej podaży węglowodanów jest lepsza nie tylko dla zdrowia, ale przede wszystkim dla figury. Spożycie produktu bogatego w tłuszcz i białko nie powoduje nadmiernego wyrzutu insuliny, hormonu sprzyjającemu tyciu. Jeśli zjesz kawałek sera bez pieczywa, nie musisz obawiać się dodatkowych kilogramów.

 Liczą się kalorie…

Tak naprawdę dla odchudzania najważniejszą kwestią jest dostarczanie mniejszej ilości energii niż potrzebuje organizm. Skąd ta energia pochodzi ma znaczenie drugorzędne. Gdy w organizmie tkanki tłuszczowej jest mało, to manipulacje makroskładnikami (węglowodany, białka, tłuszcze) mogą przenieść efekt. Natomiast u osoby z nadwagą czy otyłością każde ograniczenie kalorii poniżej zapotrzebowania energetycznego organizmu będzie skutkowało spadkiem masy ciała.

… i wartość odżywcza

W przypadku każdej diety bardzo ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. O ile zwyczajowa dieta dostarcza większości niezbędnych substancji w odpowiednich ilościach, o tyle jadłospisy, których celem jest odchudzanie, mają to zadanie utrudnione. Z prostej przyczyny, ogranicza się nie tylko liczbę kalorii, ale również ilość produktów stosowanych w diecie.

W trakcie odchudzania warto w pierwszej kolejności skupić się na eliminacji produktów o niskiej wartości odżywczej, gdyż niedobory niektórych składników mineralnych czy witamin mogą utrudniać odchudzanie. Na przykład magnez, którego dobrym źródłem są sery żółte, aktywuje ponad 300 różnych enzymów, w tym również tych, które pomagają gubić kilogramy.

Czy jest o co kruszyć kopie?

Dwa plasterki sera żółtego Salami firmy Serenada dostarczają zaledwie 70 kcal. Czy to rzeczywiście tak wiele, biorąc pod uwagę, że, aby przytyć jeden kilogram, należałoby zjeść ok. 7000 kcal więcej niż potrzebuje organizm? Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie próbowałby jeść 200 plasterków sera.

Niewielka ilość sera żółtego nawet na diecie odchudzającej nie jest niczym złym. A nawet więcej, sery żółte to produkty o wysokiej koncentracji składników odżywczych, więc są wskazane do codziennego spożywania! Jak w każdej diecie, tak i przy odchudzaniu, najważniejszymi elementami są umiar i zdrowy rozsądek.

mgr inż. Justyna Markowska

Dietetyk, psychodietetyk. Absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka  Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o specjalizacji żywienie i dietetyka. Ukończyła również psychodietetykę na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Na co dzień pomaga w zmianie nawyków żywieniowych poprzez motywację i wsparcie swoich pacjentów.