< powrót do listy

Ser żółty Salami i witamina piękności

Piękny wygląd to nie tylko szczupła sylwetka, ale również promienna i gładka cera.
nie trzeba wydawać majątku na drogie kremy i zabiegi kosmetyczne. Wystarczy mieć zawsze w lodówce… ser żółty.
A wszystko za sprawą zawartej w nim witaminy A. 
od A do …
Witaminy to składniki pokarmowe niezbędne do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania ludzkie-go organizmu, który nie ma możliwości wytworzenia ich w odpowiedniej ilości. Zatem kluczowe jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Na szczęście niedobory witaminy A zdarzają się już coraz rzadziej, zwłaszcza w Polsce. Organizm gromadzi jej rezerwy w wątrobie oraz tkance tłuszczowej.  Witamina A nazywana też bywa retinolem. 

Witamina piękności i nie tylko 

Piękno
Witamina A dba o piękny wygląd na kilka sposobów. Po pierwsze, jest zaliczana do antyoksydan-tów, czyli substancji niszczących wolne rodniki, przyczyniające się do szybszego starzenia się or-ganizmu. Po drugie, odgrywa kluczową rolę w produkcji melaniny i włókien kolagenowych, bez tych dwóch substancji niemożliwe jest utrzymanie odpowiedniego stanu skóry. 
Sokoli wzrok
Gdy za oknem zapada zmrok, a Ty widzisz coraz gorzej, to prawdopodobnie cierpisz na tzw. „kurzą ślepotę”, czyli schorzenie, którego głównym sprawcą jest niedobór witaminy A w organizmie. Wchodzi ona w skład rodopsyny - białka niezbędnego w procesie widzenia. 
Coś dla przyszłych rodziców
Witamina A jest niezbędna do prawidłowej produkcji komórek rozrodczych, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Dlatego obydwoje przyszli rodzice koniecznie powinni przyjrzeć się swojej diecie, czy dostarcza odpowiednich ilości tej witaminy. 
Ochrona przed nowotworami
Rak jest jedną z chorób, której obawia się najwięcej osób. Witamina A działa przeciwzapalnie i udowodniono, że chroni organizm przed uszkodzeniami DNA, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów, takich organów jak: jelito grube, gruczoł krokowy, piersi czy płuca. Co więcej u osób, u których już zdiagnozowano raka, witamina A może spowalniać progresję choroby. 
Coraz rzadsze niedobory 
Na szczęście w Polsce niedobory witaminy A zdarzają się stosunkowo rzadko, choć w wielu miej-scach na świecie dostarczanie tego składnika w odpowiednich ilościach, to ciągle palący problem. 
Pierwsze objawy niedoborów witaminy A widoczne są na skórze. Jest ona sucha, szorstka, ma szary odcień. Pod wpływem niedoboru retinolu paznokcie są łamliwe, a włosy wypadają w większej ilo-ści. Mogą również pojawić się problemy z widzeniem. U dzieci konsekwencją niedoboru retinolu może być nawet zahamowanie wzrostu. 

Dorośli mężczyźni powinni spożywać dziennie 900 mcg (mikrogramów) retinolu, a dorosłe kobiety 700. Więcej tej witaminy spożywać powinny kobiety w ciąży oraz karmiące, odpowiednio 750 i 1200 mcg. 
Wzrost zapotrzebowania na tą witaminę obserwuje się również u osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego, ze względu za zmniejszone jej wchłanianie. Na prawidłowe spożycie retinolu powinny zwrócić też uwagę osoby żyjące w ciągłym stresie oraz często chorujące. 

Również popularne swego czasu diety o niskiej zawartości tłuszczu przyczyniały się do występo-wania niedoborów witaminy A. Jeśli stosujesz taką dietę, warto skontaktować się ze specjalistą (np. dietetykiem) w celu sprawdzenia, czy masz odpowiednie zapasy tego związku w organizmie. 

Gdzie kryje się źródło piękności?
Najlepszym źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, mleko i jego przetwory (w tym sery żółte) oraz jaja. W produktach roślinnych (np. dynia, marchew, morele) wy-stępuje beta-karoten, który jest formą prowitaminy A. Oznacza to, że tylko w pewnym stopniu związek ten zostanie przekształcony w pełnowartościową witaminę A. 

Produkty pochodzenia zwierzęcego górują nad roślinami w dostarczaniu witaminy A z jeszcze jed-nego powodu. Witamina A jest jedną z czterech (obok D, E i K) witamin rozpuszczalnych w tłusz-czach. Oznacza to, że do prawidłowego jej wchłonięcia i wykorzystania niezbędna jest substancja tłuszczowa. W produktach mlecznych, np. w serze żółtym, obecne są już tłuszcze, więc witamina ta ma idealne warunki do przyswojenia przez organizm. Gdy chcemy w pełni wykorzystać beta-karoten z warzyw musimy pamiętać, aby połączyć je ze źródłem tłuszczu, np. poprzez dodanie do surówki z marchewki odrobiny oliwy z oliwek lub innego oleju. 

Tylko z żywności
Czasem możemy spotkać się z preparatami, które w swoim składzie zawierają witaminę A. Nie polecam ich stosowania, ponieważ z syntetyczną formą tej witaminy, z którą mamy do czynienia 
w takich preparatach, łatwo przesadzić, a jest ona toksyczna. Szczególnie ostrożnie powinny pod-chodzić do niej kobiety w ciąży, ponieważ duże dawki retinolu działają teratogennie, czyli przyczy-niają się do rozwoju ciężkich (nierzadko śmiertelnych) wad rozwojowych u płodu oraz zwiększają ryzyko poronienia. 
W przypadku przyjmowania witamina A tylko z żywnością nie ma takiego zagrożenia. 
Piękno z sera żółtego Salami Serenada
W 100 g sera żółtego Salami Serenada znajduje się 249 mcg witaminy A.  Oznacza to, że  nowe opakowanie sera Salami w sam raz na raz zawierającym 4 plasterki sera, dostarcza prawie 100 mcg retinolu, co realizuje aż 16% dziennego zapotrzebowania dla przeciętnej dorosłej kobiety. To naprawdę sporo .
Pewne produkty zapewniają nam lepszą przyswajalność zawartych w nich składników odżywczych niż inne. Tak, jest w przypadku żółtego sera, który dzięki zawartości tłuszczu, umożliwia lepsze wchłanianie witaminy A. Powinniśmy wybierać, jak najmniej przetworzone produkty o „normal-nym” składzie, a nie sztucznie odtłuszczane, bo to może przynieść więcej szkody niż pożytku. 

Na stronie znajdziesz więcej informacji i propozycje przepisów z serem Serenada, które zawierają magnez.
http://serenada.com.pl/przepisy