< powrót do listy
Zapiekanka z kurczakiem, fasolą i brokułami
porcja na: 3 osoby / trudność: średnie / czas: 1h
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Fasolę odcedzić i wypłukać pod wodą, kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć. Brokuła podzielić na różyczki, śmietanę posolić i wymieszać z jajkiem, ser zetrzeć na tarce. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wrzucając do niego pod koniec gotowania brokuły na 3 minuty, odcedzić. Tak przygotowane składniki wymieszać razem, przyprawić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać dodatkowym serem, zapiekać 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.
- 1 mały brokuł (ok. 200 g)
- pierś z kurczaka – połówka
- puszka czerwonej fasoli
- ser Mleczny Serenada – 150 g
- makaron muszle – 100 g
- gęsta śmietana – 150 g
- 1 jajko
- przyprawy: szczypta ostrej papryki, oregano, pieprz, sól
- masło do wysmarowania formy