< powrót do listy

Tortilla z serem i szynką

porcja na: / trudność: łatwe / czas: 30 min

Tak jak w Stanach Zjednoczonych i części Europy królują sandwicze, to równie wielkie jest królestwo kanapek zwijanych w tortille, piadiny, wrapy, tacosy. To one, urodzone
na Bliskim Wschodzie oraz Azji Środkowej, są wszechobecne w tej bardziej orientalnej części Europy. Ta sama wygoda przy chwytaniu, a bardziej bezpieczna przy sosach, daje nam możliwość zapakowania w placek czego tylko dusza zapragnie. Na placku rozkładamy ulubiony ser, i jeśli mamy ochotę również wędlinę, obkładamy sałatą, plastrami pomidorów, ogórków, i co nam jeszcze przyjdzie do głowy, skrapiamy sosem, zakładamy dół placka (co utworzy nam bezpieczne dno) …i zwijamy. Łatwo się trzyma, łatwo obgryza, a na koniec czeka nas ostatni, najbardziej soczysty kęs pełen sosu.