< powrót do listy
Tarta serowa
porcja na: 4 osoby / trudność: średnie / czas: 1h
Obsmażyć lekko 4 plastry boczku, odłożyć. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, tak aby powstał rant. Na całej powierzchni rozłożyć plastry wędzonego boczku. Do śmietanki wybić jajka i całość roztrzepać na jednolitą masę. Dodać starty grubo ser, posiekaną nać pietruszki, sól i pieprz. Rozgrzać mocno piekarnik (210˚C), przez 10 minut piec ciasto z boczkiem i dopiero wtedy wylać masę do wyłożonej formy. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Doskonałe na ciepło, ale też świetne na zimno z majonezem czosnkowym.
- Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 15 dag sera Salami
- 3 jaja
- 100 ml słodkiej 30%
- śmietanki
- Nać pietruszki
- Sól, pieprz
- Masło do wysmarowania formy