< powrót do listy
Tagliatelle z rukola i serem
porcja na: 4 osoby / trudność: średnie / czas: 1h
Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika i posiekane orzechy. Utłuc je w moździerzu, dodać olej, posiekane pomidory, rukolę, czosnek, papryczkę, a na koniec drobno starty ser (trochę zostawić do posypania dania). Makaron ugotować, po odcedzeniu dodać oliwę z pomidorów, wymieszać, wyłożyć na talerz. Na całość polać słonecznikowe pesto, dodać oliwki i świeże listki rukoli. Obok postawić naczynie z tartym serem do posypania.
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 2 garści świeżej rukoli
- 2 suszone pomidory w oliwie
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 3 połówki orzecha włoskiego
- 2 łyżki oliwy z pomidorów
- 1 mała ostra papryczka
- 10 czarnych oliwek
- 10 dag sera Salami
- Sól, pieprz