< powrót do listy
Omlet z serem i pieczarkami
porcja na: 1 osoba / trudność: łatwe / czas: 1h
Pieczarki oczyścić, pokroić w cząstki. Przesmażyć na połowie masła z dodatkiem oleju. Ser pokroić w centymetrową kostkę. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z łyżką wody i mąki, posolić. Białka z odrobiną soli ubić na gęsto. Delikatnie połączyć mieszając ruchami od dołu.
Na patelni rozgrzać olej z masłem, wylać masę jajeczną i dokładnie rozprowadzić. Podważając ranty, wlewać tam nadmiar masy. Zmniejszyć gaz. Gdy na powierzchni omletu pojawią się pęcherzyki, ułożyć po środku wzdłuż pas pieczarek i sera. Zagiąć brzegi omletu, aby zamknąć nadzienie w środku. Przewrócić i dosuszać omlet, aby dosmażył się w środku.
- 3 jaja
- 5 dag sera Salami
- 5 pieczarek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka masła
- ½ łyżki oleju
- Sól