< powrót do listy
Makaron z wędzonym łososiem
porcja na: 3 osoby / trudność: łatwe / czas: 30 min
Makaron ugotować al dente, ser zetrzeć na tarce (małe oczka), łososia podzielić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i łyżkę masła, chwilę smażyć, dodać śmietankę, łososia i sok z cytryny, wymieszać. Gdy się zagotuje, dorzucić połowę sera i gotować chwilę, aż sos zgęstnieje, następnie dodać ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypany pozostałym serem i ziołami.
- makaron – 200 g
- łosoś wędzony – 150 g
- ser Gouda Serenada – 100 g
- gęsta śmietanka 30% - 160 g
- sok z 1/2 cytryny
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- oliwa do smażenia
- pieprz, tymianek