< powrót do listy
Kotlety z selera nadziewane serem
porcja na: 4 osoby / trudność: średnie / czas: 30 min
Selera obrać ze skórki, odkroić brzegi i pokroić na 4 grube plastry. Wrzucić do osolonej, gotującej się wody i podgotować ok. 15 minut al dente, następnie wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek selera ostrożnie naciąć pośrodku, w powstałą kieszonkę włożyć plaster sera. Tak przygotowane kotlety panierować w jajku roztrzepanym z mlekiem, solą, pieprzem i szczyptą kminku, a następnie w bułce tartej. Kotlety smażyć po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Podawać z ryżem, surówką i sosem czosnkowym.
- 1 duży seler
- 4 plastry sera Salami Serenada
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- bułka tarta – ok. pół szklanki
- kminek mielony – szczypta
- olej do smażenia