< powrót do listy

Fritata z serem i oliwkami

porcja na: 2 osoby / trudność: średnie / czas: 30 min

Ser pokroić w niezbyt małą kostkę, a papryczkę drobno posiekać. Oliwki pokroić na pół. Jaja wybić do salaterki i dobrze roztrzepać, dodać ¾ sera i wszystkie przygotowane oliwki.
Rozgrzać patelnię, i na rozgrzany zmieszany tłuszcz wlać masę jajeczną, smażyć nieco zmniejszając ogień. Kiedy zetnie się górna warstwa, fritatę przewracamy na drugą stronę. Można sobie pomoc talerzem. Kładziemy go na patelnię i trzymając mocno, odwracamy patelnię aby podsmażony placek znalazł się na talerzu, następnie zsuwamy fritatę ponownie na patelnię. Kiedy dokonamy manewru przewrócenia, obsypujemy fritatę pozostałymi kostkami sera. Smażymy tak, aby pojawiła się apetyczna złota skórka. Podajemy z sosami, majonezem, ketchupem