< powrót do listy
Fritata z serem i oliwkami
porcja na: 2 osoby / trudność: średnie / czas: 30 min
Ser pokroić w niezbyt małą kostkę, a papryczkę drobno posiekać. Oliwki pokroić na pół. Jaja wybić do salaterki i dobrze roztrzepać, dodać ¾ sera i wszystkie przygotowane oliwki.
Rozgrzać patelnię, i na rozgrzany zmieszany tłuszcz wlać masę jajeczną, smażyć nieco zmniejszając ogień. Kiedy zetnie się górna warstwa, fritatę przewracamy na drugą stronę. Można sobie pomoc talerzem. Kładziemy go na patelnię i trzymając mocno, odwracamy patelnię aby podsmażony placek znalazł się na talerzu, następnie zsuwamy fritatę ponownie na patelnię. Kiedy dokonamy manewru przewrócenia, obsypujemy fritatę pozostałymi kostkami sera. Smażymy tak, aby pojawiła się apetyczna złota skórka. Podajemy z sosami, majonezem, ketchupem
- 10 dag sera Salami
- 6 jaj
- 12 zielonych oliwek
- 1 mała ostra papryczka
- Sól, pieprz
- Olej i masło do smażenia
- Ketchup
- Majonez