< powrót do listy
Bliny Serowo-Ziemniaczane
porcja na: 4 osoby / trudność: średnie / czas: 1h
Zmieszać kwaśną śmietanę i chrzan na jednolity sos. Odstawić. Ser pokroić w drobną kostkę. Z puree, mąki, sera, musztardy i jaj zrobić ciasto. Formować okrągłe placuszki, spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym zmieszanym tłuszczu. Podawać z sosem chrzanowym, musztardą, szczypiorkiem. Można też zgrillować na suchej patelni cząstki cytryny, nada to jej więcej aromatu, a tym samym ożywi danie.
- Ugotowane i przetarte puree
- ziemniaczane z 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka francuskiej musztardy
- z całymi ziarnami)
- 10 dag sera Salami
- 3 łyżki mąki
- 2 jaja
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 spore łyżki tartego chrzanu
- Olej i masło do smażenia