Roladki serowe z kiszona kapusta

Delikatnie parzone sakiewki z sera wypełnione aromatycznym farszem z kapusty, papryczki i pomidorów, zawinięte jak domowe cukierki. Podane z wyrazistym sosem żurawinowo-chrzanowym tworzą oryginalną, nieoczywistą przystawkę lub ciepłą kolację z charakterem.

Kategoria przepisu

Porcja

na cztery osoby

Trudność

trudne

Czas

1 godzina
Składniki
  • 4 plastry sera Salami
  • 4 łyżki kiszonej kapusty
  • ½ małej ostrej papryczki
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • Sos żurawinowy
  • 4 łyżki żurawiny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka chrzanu
Wykonanie
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle. Kapustę obgotować, odcisnąć i posiekać, dodać cebulę, posiekane papryczki i pomidory, doprawić pieprzem, wymieszać i jeszcze raz przesmażyć na odrobinie masła. Przygotować kawałki folii aluminiowej, a na niej ułożyć plastry sera. Na każdy plaster sera ułożyć łyżkę nadzienia, zawinąć szczelnie w folię jak cukierek. Gotować a właściwie parzyć 10 minut we wrzątku, przewracając. Wyjąć, dać odpocząć 4-5 minut, odwinąć, podawać z sosem z żurawiny. Sos żurawinowy: W rondelku roztopić miód, dodać żurawinę i chrzan. Przesmażyć razem.
Roladki serowe z kiszona kapusta
Masz ochotę na więcej?

Spróbuj też tego!

Zajrzyj do naszych pozostałych przepisów i sprawdź, co jeszcze możesz wyczarować z ulubionych serów Serenada. Kolacja, lunchbox, przekąska? Mamy coś pysznego na każdą okazję.

Smażone gałki jaglane z serem

Smażone gałki jaglane z serem

Złociste pulpeciki z kaszy jaglanej i sera to prosta i pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą przekąskę. Chrupiące na zewnątrz, kremowe w środku — świetnie smakują z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

Kanapka z serem i łososiem

Kanapka z serem i łososiem

Kanapka z serem i wędzonym łososiem to połączenie delikatności i wyrazistości w jednej bułce. Chrupiące warzywa, zielenina i kremowe dodatki tworzą bogate, a jednocześnie lekkie nadzienie – idealne na śniadanie lub lunch z klasą.

Kanapka z serem salami i truskawkami

Kanapka z serem salami i truskawkami

Kanapka z ciemnego pieczywa z serem Salami, wędliną i truskawkami to zaskakujące połączenie słonego, pikantnego i owocowej świeżości. Mocny smak, dużo tekstur i efekt „wow” – idealna na nietuzinkowe śniadanie lub lunch.

Serenada