Krokiety serowo ryżowe

Chrupiące z wierzchu, miękkie i serowe w środku — te krokiety serowo-ryżowe to prosty i pyszny pomysł na ciepłą przekąskę albo dodatek do obiadu. Idealne z sosem tatarskim lub solo.

Kategoria przepisu

Porcja

na dwie osoby

Trudność

łatwe

Czas

1 godzina
Składniki
  • 20 dag ryżu
  • 10 dag sera Salami
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz
Wykonanie
Ryż ugotować na półsypko i wymieszać z 1 łyżką masła. Na drugiej łyżce masła zeszklić cebulę. Połączyć ryż, cebulę, jaja i stary ser. Doprawić i wyrobić na masę. Formować okrągłe krokiety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać jako dodatek do dań głównych, albo osobno z sosem tatarskim.
Krokiety serowo ryżowe
Masz ochotę na więcej?

Spróbuj też tego!

Zajrzyj do naszych pozostałych przepisów i sprawdź, co jeszcze możesz wyczarować z ulubionych serów Serenada. Kolacja, lunchbox, przekąska? Mamy coś pysznego na każdą okazję.

Smażone gałki jaglane z serem

Smażone gałki jaglane z serem

Złociste pulpeciki z kaszy jaglanej i sera to prosta i pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą przekąskę. Chrupiące na zewnątrz, kremowe w środku — świetnie smakują z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

Kanapka z serem i łososiem

Kanapka z serem i łososiem

Kanapka z serem i wędzonym łososiem to połączenie delikatności i wyrazistości w jednej bułce. Chrupiące warzywa, zielenina i kremowe dodatki tworzą bogate, a jednocześnie lekkie nadzienie – idealne na śniadanie lub lunch z klasą.

Kanapka z serem salami i truskawkami

Kanapka z serem salami i truskawkami

Kanapka z ciemnego pieczywa z serem Salami, wędliną i truskawkami to zaskakujące połączenie słonego, pikantnego i owocowej świeżości. Mocny smak, dużo tekstur i efekt „wow” – idealna na nietuzinkowe śniadanie lub lunch.

Serenada