Fritata z serem i oliwkami

Frittata z oliwkami, papryczką i serem to solidna, ciepła przekąska pełna smaku i koloru. Delikatnie rumiana, z ciągnącym się serem w środku i na wierzchu. Sprawdzi się na śniadanie, kolację albo szybki posiłek „z patelni”. Ser daje efekt wow — bez dużego wysiłku!

Kategoria przepisu

Porcja

na dwie osoby

Trudność

średnia

Czas

30 minut
Składniki
  • 10 dag sera Salami
  • 6 jaj
  • 12 zielonych oliwek
  • 1 mała ostra papryczka
  • Sól, pieprz
  • Olej i masło do smażenia
  • Ketchup
  • Majonez
Wykonanie
Ser pokroić w niezbyt małą kostkę, a papryczkę drobno posiekać. Oliwki pokroić na pół. Jaja wybić do salaterki i dobrze roztrzepać, dodać ¾ sera i wszystkie przygotowane oliwki. Rozgrzać patelnię, i na rozgrzany zmieszany tłuszcz wlać masę jajeczną, smażyć nieco zmniejszając ogień. Kiedy zetnie się górna warstwa, fritatę przewracamy na drugą stronę. Można sobie pomoc talerzem. Kładziemy go na patelnię i trzymając mocno, odwracamy patelnię aby podsmażony placek znalazł się na talerzu, następnie zsuwamy fritatę ponownie na patelnię. Kiedy dokonamy manewru przewrócenia, obsypujemy fritatę pozostałymi kostkami sera. Smażymy tak, aby pojawiła się apetyczna złota skórka. Podajemy z sosami, majonezem, ketchupem.
Fritata z serem i oliwkami
Masz ochotę na więcej?

Spróbuj też tego!

Zajrzyj do naszych pozostałych przepisów i sprawdź, co jeszcze możesz wyczarować z ulubionych serów Serenada. Kolacja, lunchbox, przekąska? Mamy coś pysznego na każdą okazję.

Smażone gałki jaglane z serem

Smażone gałki jaglane z serem

Złociste pulpeciki z kaszy jaglanej i sera to prosta i pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą przekąskę. Chrupiące na zewnątrz, kremowe w środku — świetnie smakują z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

Kanapka z serem i łososiem

Kanapka z serem i łososiem

Kanapka z serem i wędzonym łososiem to połączenie delikatności i wyrazistości w jednej bułce. Chrupiące warzywa, zielenina i kremowe dodatki tworzą bogate, a jednocześnie lekkie nadzienie – idealne na śniadanie lub lunch z klasą.

Kanapka z serem salami i truskawkami

Kanapka z serem salami i truskawkami

Kanapka z ciemnego pieczywa z serem Salami, wędliną i truskawkami to zaskakujące połączenie słonego, pikantnego i owocowej świeżości. Mocny smak, dużo tekstur i efekt „wow” – idealna na nietuzinkowe śniadanie lub lunch.

Serenada