O nas
Pyszny ser. I kropka.
Serenada to marka serów żółtych, która od ponad 15 lat towarzyszy Polakom przy śniadaniach, kolacjach i domowych posiłkach – wszędzie tam, gdzie liczy się smak, jakość i prostota.
Spomlek
To tutaj wszystko się zaczyna
Nasze sery tworzymy według sprawdzonej receptury: 10 litrów mleka na każdy kilogram sera. Tylko tyle i aż tyle. To dlatego każdy plaster Serenady ma głęboki smak, naturalny skład i wartości odżywcze, które są ważne na co dzień — bez zbędnych dodatków, za to z dużą porcją satysfakcji.
Produkujemy w Polsce, w zakładach SM Spomlek — spółdzielni z serowarską tradycją sięgającą 1909 roku. Łączymy rzemieślniczą wiedzę, doświadczenie i szacunek do surowca z nowoczesnym podejściem do jakości.
W naszej ofercie znajdziesz m.in. kultowego Radamera — pierwszy polski ser z oczkami — a także Goudę, Babumi, Salami z dodatkami, Ruladę Podlaską i wiele innych smaków, które pasują do Ciebie i Twojego dnia.
Nie musisz wybierać między smakiem a składem. W Serenadzie możesz mieć jedno i drugie.
Pyszny ser. I kropka.
Serenada to smak, do którego się wraca.
Zawsze tak samo: prosto, naturalnie, z radością!


litrów mleka na 1 kg sera
Właśnie tyle mleka potrzeba, by powstał każdy kilogram sera Serenada. Naturalnie, bez skrótów, z pełnią wartości i smaku.

lat z Wami
Nasze sery towarzyszą Polakom od początku lat 90. — Radamer był pierwszym polskim serem z oczkami i do dziś ma swoją rzeszę fanów.

produktów do wyboru
Gouda, Salami, Babumi, Masdam, Grand Radamer, Rolada Podlaska… Serenada to najszersza oferta serów żółtych na rynku. Znajdziesz swój smak — i swój format.

Poznaj nasze sery
Od klasyki po smakowe wariacje — zobacz, co kryje się pod żółtym opakowaniem z czarnymi kropkami.








Zrób coś pysznego
Proste przepisy z serem w roli głównej.
Smażone gałki jaglane z serem
Złociste pulpeciki z kaszy jaglanej i sera to prosta i pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą przekąskę. Chrupiące na zewnątrz, kremowe w środku — świetnie smakują z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.
Kanapka z serem i łososiem
Kanapka z serem i wędzonym łososiem to połączenie delikatności i wyrazistości w jednej bułce. Chrupiące warzywa, zielenina i kremowe dodatki tworzą bogate, a jednocześnie lekkie nadzienie – idealne na śniadanie lub lunch z klasą.
Kanapka z serem salami i truskawkami
Kanapka z ciemnego pieczywa z serem Salami, wędliną i truskawkami to zaskakujące połączenie słonego, pikantnego i owocowej świeżości. Mocny smak, dużo tekstur i efekt „wow” – idealna na nietuzinkowe śniadanie lub lunch.