Tarta serowa

Tarta z chrupiącym boczkiem i serem na puszystej śmietanowo-jajecznej masie, w złocistym cieście francuskim. Aromatyczna, sycąca, podkręcona pietruszką i sprawdzona na każdą porę dnia. Smakuje świetnie na ciepło i jeszcze lepiej — na zimno, np. z majonezem czosnkowym.

Kategoria przepisu

Porcja

na cztery osoby

Trudność

średnia

Czas

1 godzina
Składniki
  • Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 15 dag sera Salami
  • 3 jaja
  • 100 ml słodkiej 30% śmietanki
  • Nać pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Masło do wysmarowania formy
Wykonanie
Obsmażyć lekko 4 plastry boczku, odłożyć. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, tak aby powstał rant. Na całej powierzchni rozłożyć plastry wędzonego boczku. Do śmietanki wybić jajka i całość roztrzepać na jednolitą masę. Dodać starty grubo ser, posiekaną nać pietruszki, sól i pieprz. Rozgrzać mocno piekarnik (210˚C), przez 10 minut piec ciasto z boczkiem i dopiero wtedy wylać masę do wyłożonej formy. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Doskonałe na ciepło, ale też świetne na zimno z majonezem czosnkowym.
Tarta serowa
Masz ochotę na więcej?

Spróbuj też tego!

Zajrzyj do naszych pozostałych przepisów i sprawdź, co jeszcze możesz wyczarować z ulubionych serów Serenada. Kolacja, lunchbox, przekąska? Mamy coś pysznego na każdą okazję.

Smażone gałki jaglane z serem

Smażone gałki jaglane z serem

Złociste pulpeciki z kaszy jaglanej i sera to prosta i pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą przekąskę. Chrupiące na zewnątrz, kremowe w środku — świetnie smakują z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

Kanapka z serem i łososiem

Kanapka z serem i łososiem

Kanapka z serem i wędzonym łososiem to połączenie delikatności i wyrazistości w jednej bułce. Chrupiące warzywa, zielenina i kremowe dodatki tworzą bogate, a jednocześnie lekkie nadzienie – idealne na śniadanie lub lunch z klasą.

Kanapka z serem salami i truskawkami

Kanapka z serem salami i truskawkami

Kanapka z ciemnego pieczywa z serem Salami, wędliną i truskawkami to zaskakujące połączenie słonego, pikantnego i owocowej świeżości. Mocny smak, dużo tekstur i efekt „wow” – idealna na nietuzinkowe śniadanie lub lunch.

Serenada