Bliny Serowo-Ziemniaczane

Złociste placuszki z serem, ziemniakami i nutą musztardowej pikantności – chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Serowy smak świetnie podkreśla sos chrzanowy i świeży szczypiorek. Idealne na obiad bez mięsa, małą kolację albo jako ciepła, serowa przekąska z twistem.

Kategoria przepisu

Porcja

na cztery osoby

Trudność

średnia

Czas

1 godzina
Składniki
  • Ugotowane i przetarte puree ziemniaczane z 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka francuskiej musztardy z całymi ziarnami)
  • 10 dag sera Salami
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jaja
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 spore łyżki tartego chrzanu
  • Olej i masło do smażenia
Wykonanie
Zmieszać kwaśną śmietanę i chrzan na jednolity sos. Odstawić. Ser pokroić w drobną kostkę. Z puree, mąki, sera, musztardy i jaj zrobić ciasto. Formować okrągłe placuszki, spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym zmieszanym tłuszczu. Podawać z sosem chrzanowym, musztardą, szczypiorkiem. Można też zgrillować na suchej patelni cząstki cytryny, nada to jej więcej aromatu, a tym samym ożywi danie.
Bliny Serowo-Ziemniaczane
Masz ochotę na więcej?

Spróbuj też tego!

Zajrzyj do naszych pozostałych przepisów i sprawdź, co jeszcze możesz wyczarować z ulubionych serów Serenada. Kolacja, lunchbox, przekąska? Mamy coś pysznego na każdą okazję.

Smażone gałki jaglane z serem

Smażone gałki jaglane z serem

Złociste pulpeciki z kaszy jaglanej i sera to prosta i pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą przekąskę. Chrupiące na zewnątrz, kremowe w środku — świetnie smakują z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

Kanapka z serem i łososiem

Kanapka z serem i łososiem

Kanapka z serem i wędzonym łososiem to połączenie delikatności i wyrazistości w jednej bułce. Chrupiące warzywa, zielenina i kremowe dodatki tworzą bogate, a jednocześnie lekkie nadzienie – idealne na śniadanie lub lunch z klasą.

Kanapka z serem salami i truskawkami

Kanapka z serem salami i truskawkami

Kanapka z ciemnego pieczywa z serem Salami, wędliną i truskawkami to zaskakujące połączenie słonego, pikantnego i owocowej świeżości. Mocny smak, dużo tekstur i efekt „wow” – idealna na nietuzinkowe śniadanie lub lunch.

Serenada