Sałatka z jabłkiem i pomarańczami

Kolorowa sałatka z serem, szynką i owocami suszonymi to połączenie wytrawnego i słodkiego w najlepszym wydaniu. Złociste rodzynki w brandy, figi, daktyle i soczyste cytrusy tworzą wyjątkową kompozycję na miksie sałat — całość skropiona lekkim sosem majonezowym. Idealna na przyjęcie, kolację z klasą albo jako efektowna przystawka.

Kategoria przepisu

Porcja

zależnie od ilości składników

Trudność

łatwe

Czas

1 godzina
Składniki
  • 2 winno-słodkie jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 30 dag sera Salami
  • 20 dag chudej szynki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 suszone figi
  • 4 suszone daktyle
  • kieliszek aromatycznego
  • alkoholu (brandy, nalewka)
  • 4 łyżki majonezu
  • Różne sałaty
  • sól, pieprz
Wykonanie
Rodzynki zalać brandy, zostawić na kilkanaście minut. Ser, szynkę, pokroić w słupki jak frytki. Obrane jabłka pokroić w dość grubą kostkę, skropić sokiem cytryny. Pomarańczę obkroić ze skórki ostrym nożem, wyciąć filety spomiędzy błonek, lub dokładnie, czysto obrać i podzielić na cząstki, z pozostałości wycisnąć sok i zmieszać z majonezem. Figi pokroić w plastry, a daktyle wzdłuż na połówki. Na talerzu rozłożyć sałaty, cząstki selera, na to ser i szynkę, obsypać rodzynkami, daktylami, plastrami figi. Skropić sosem majonezowym. Można używać różnych sałat i dowolnych bakalii.
Sałatka z jabłkiem i pomarańczami
Masz ochotę na więcej?

Spróbuj też tego!

Zajrzyj do naszych pozostałych przepisów i sprawdź, co jeszcze możesz wyczarować z ulubionych serów Serenada. Kolacja, lunchbox, przekąska? Mamy coś pysznego na każdą okazję.

Smażone gałki jaglane z serem

Smażone gałki jaglane z serem

Złociste pulpeciki z kaszy jaglanej i sera to prosta i pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą przekąskę. Chrupiące na zewnątrz, kremowe w środku — świetnie smakują z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

Kanapka z serem i łososiem

Kanapka z serem i łososiem

Kanapka z serem i wędzonym łososiem to połączenie delikatności i wyrazistości w jednej bułce. Chrupiące warzywa, zielenina i kremowe dodatki tworzą bogate, a jednocześnie lekkie nadzienie – idealne na śniadanie lub lunch z klasą.

Kanapka z serem salami i truskawkami

Kanapka z serem salami i truskawkami

Kanapka z ciemnego pieczywa z serem Salami, wędliną i truskawkami to zaskakujące połączenie słonego, pikantnego i owocowej świeżości. Mocny smak, dużo tekstur i efekt „wow” – idealna na nietuzinkowe śniadanie lub lunch.

Serenada