Sery żółte nie zawierają laktozy

gouda plastry

Kategoria

Nietolerancja laktozy jest często spotykaną dolegliwością, zarówno wśród dzieci jak i osób dorosłych. Wynika ona z braku enzymu trawiącego laktozę, a objawia się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego w postaci biegunek, bóli brzucha czy wzdęć. Należy jednak  pamiętać, że laktoza tak jak bez wątpienia występuje w mleku, tak na pewno nie znajdziemy jej w serach żółtych.  W procesie produkcji serów jest ona  przekształcana w kwas mlekowy w wyniku fermentacji mleka na bazie specjalnie dodawanych szczepów bakterii. Dzięki takiemu procesowi można stwierdzić, że sery żółte naturalnie nie zawierają laktozy i mogą być bezpiecznie stosowane przez osoby borykające się z problemem nietolerancji laktozy.
Laktoza co to takiego?

Laktoza jest to cukier złożony będący składnikiem mleka i to każdego, zarówno mleka kobiety jak i krowy, owcy czy kozy. W zasadzie jest on nieszkodliwy, ale u pewnych osób może wywoływać różnego rodzaju niepożądane reakcje objawiające się nudnościami, wzdęciami, uczuciem pełności czy biegunkami. Nietolerancja laktozy wynika z braku w organizmie człowieka laktazy – enzymu odpowiadającego za rozkład laktozy do cukrów prostych.

Laktoza to:

  • cukier mleczny
  • została odkryta w mleku w 1619 roku przez Fabrizio Bartolettiego
  • zidentyfikowana jako cukier w roku 1780 przez  Carla Wilhelma Scheelego
  • substancja bezbarwna, 
  • rozpuszczalna w wodzie i słabo rozpuszczalna w alkoholu
  • mniej słodka niż glukoza i sacharoza
  • jej zawartość w mleku krowim wynosi od 4,6% do 4,9%
  • jej zawartość w mleku ludzkim wynosi od 5,7% do 7,5%

Wszystkiemu winna LAKTAZA

Laktaza to enzym produkowany  w rąbku szczoteczkowym kosmka jelitowego w jelicie cienkim. Wytwarzanie tego enzymu uwarunkowane jest genetycznie. Odpowiada on za rozkład laktozy znajdującej się między innymi w mleku, do dwóch cukrów prostych czyli glukozy i galaktozy. W sytuacji kiedy ktoś nie posiada tego enzymu niestety pojawia się problem nazywany popularnie nietolerancją laktozy. Brak laktazy powoduje, że nierozłożona laktoza zalega nam w jelitach stanowiąc pożywkę dla bakterii. Bakteryjna fermentacja cukru mlecznego powoduje powstawanie gazów takich jak: wodór, dwutlenek węgla czy metan, które są przyczyną wzdęć czy kolek powodujących uczucie dyskomfortu.

 Co jest przyczyną takiego schorzenia i od czego zależy fakt, że cierpimy na tego typu dolegliwość. Po pierwsze możemy być tym obciążeni genetycznie – tacy się urodziliśmy. Jest to wówczas proces nieodwracalny. Nietolerancję laktozy mogliśmy nabyć w ciągu całego życia w wyniku przebycia różnego rodzaju chorób, szczególnie związanych z układem pokarmowym. Przykładem na to może być zanik lub spłaszczenie kosmków jelitowych powstałych w wyniku infekcji wirusowych czy bakteryjnych, celiakii, chemio i radioterapii czy antybiotykoterapii. Ten rodzaj nietolerancji laktozy najczęściej jest odwracalny i chorzy wracają do pełnego zdrowia. Osoby mające wątpliwość lub podejrzewają u siebie nietolerancję laktozy mogą poddać się testom badającym to schorzenie, które są możliwe do przeprowadzenia w większości placówek medycznych w naszym kraju.

Sery żółte są bez laktozy

Osoby, które mają u siebie stwierdzoną nietolerancję laktozy lub jakiekolwiek podejrzenie tego problemu mogą bezpiecznie spożywać sery żółte. Jest to informacja jak najbardziej prawidłowa i powinna rozwiać wszelkie wątpliwości u smakoszy serów.  Wynika to z procesu produkcyjnego i reakcji zachodzących przy produkcji serów żółtych. Mowa tu przede wszystkim o fermentacji mlekowej, która jest naturalnym procesem metabolicznym. Odbywa się ona przy udziale bakterii, które żywiąc się cukrem mlecznym czyli laktozą, przerabiają ją na kwas mlekowy. Wynika  z tego podstawowy wniosek, że proces produkcyjny sera żółtego prowadzi do pozbawienia tego produktu laktozy, nietolerowanej przez osoby uczulone na ten składnik. W przeciwieństwie do mleka sery żółte nie zawierają laktozy, dlatego można bezpiecznie dołączyć je do codziennej diety nawet gdy nasz organizm nie wytwarza enzymu laktazy.

Sery żółte są bez wątpienia bezpiecznym i pełnowartościowym produktem dostarczający mnóstwa witamin, minerałów i energii.

Zobacz też

Więcej z naszego świata

Zajrzyj do innych artykułów, w których dzielimy się wiedzą, ciekawostkami i tym, co dzieje się u nas na co dzień. Poznaj Serenadę od kuchni – dosłownie i w przenośni.
Dlaczego witamina K2 jest ważna?

Dlaczego witamina K2 jest ważna?

Witamina jest kluczowym czynnikiem regulującym Ca w organizmie człowieka. Jej brak prowadzi do obniżenia gęstości mineralnej kości, będącej przyczyną osteoporozy oraz nadmiaru wapnia (Ca) w ścianach tętniczych, co jest bezpośrednią przyczyną zawałów serca i udarów...

czytaj dalej
Serenada